Πληροφορίες για νέους γονείς
Τα νέα μας
© 2023 buOna. All rights reserved | Developed by ADS Solutions
Πληροφορίες για νέους γονείς
Η μεγάλη αξία του θηλασμού
Ο θηλασμός αποτελεί κυριολεκτικά ένα δώρο ζωής τόσο για το μωρό, όσο και για την ίδια τη μητέρα, έχοντας ουσιαστικά οφέλη για τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία και των δύο.
Σύμφωνα, δε, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας*, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διασφάλισης της υγείας και της επιβίωσης ενός βρέφους.
Η δε σύσταση του μητρικού γάλακτος το καθιστά πολύτιμο και ιδανικό για το μωρό. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που το μητρικό γάλα των πρώτων ημερών, το λεγόμενο «πύαρ», χαρακτηρίζεται συχνά ως το «πρώτο εμβόλιο», λόγω του υψηλού ποσοστού ανοσοσφαιρινών που περιέχει. Τα υψηλής αξίας συστατικά του συμπληρώνουν οι πρωτεΐνες, το νάτριο, τα λευκοκύτταρα, η λακτοφερίνη, το χλώριο, ο επιδερμικός αυξητικός παράγοντας και η καροτίνη.
Πέρα, όμως, από τα βιολογικά του οφέλη, ο θηλασμός είναι ανεκτίμητος καθώς ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ μητέρας και βρέφους, δημιουργώντας στο μωρό ένα αίσθημα ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τον θηλασμό, παράγεται η ωκυτοκίνη, η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης», ενώ και η προλακτίνη συμβάλλει στη δημιουργία ενός αισθήματος ηρεμίας.
Όπως σημειώνει ο Π.Ο.Υ., το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το μωρό απέναντι σε κοινές παιδικές ασθένειες, ενώ παράλληλα παρέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα βρέφη στους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Μάλιστα, τα παιδιά που είχαν θηλάσει ως βρέφη παρουσιάζονται να έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ ευφυΐας σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα και παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.
Όσον αφορά τις μητέρες, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους φαίνεται να έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξη και υγεία. Ακολούθως, από τους έξι μήνες και εξής, προτείνει τα βρέφη να αρχίσουν να λαμβάνουν συμπληρωματικές τροφές, παράλληλα με το μητρικό γάλα.
* https://www.who.int
Ένας μίνι οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς
Οι νέοι γονείς διαπιστώνουν πολύ σύντομα ότι αυτό το μικρό πλασματάκι που ήρθε να προστεθεί στην οικογένειά τους, τους γεννά αντικρουόμενα συναισθήματα.
Από τη μία, τους προκαλεί ανείπωτη ευτυχία και χαρά, από την άλλη τους δημιουργεί άγχος και φόβο, κάνοντάς τους να νιώθουν συνέχεια εξαντλημένοι και να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις επιλογές τους.
Τι θα μπορούσε να κάνει ένας νέος γονέας, προκειμένου να διαχειριστεί αυτό το «χάος» που νιώθει να υπάρχει στο σπίτι και στο κεφάλι του;
Ορίστε ένας μίνι οδηγός επιβίωσης:
Αποδεχτείτε το στρες.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε έτσι, συμβαίνει σε όλους τους νέους -και όχι μόνο- γονείς. Δεν είστε μόνοι σας.
Εκμεταλλευτείτε όποια βοήθεια σας δοθεί.
Κι αν δεν σας δοθεί, μπορείτε να τη ζητήσετε. Ιδιαίτερα αν είστε εργαζόμενοι και οι δύο, μπορείτε είτε να ζητήσετε βοήθεια από συγγενείς, είτε να προσλάβετε μία έμπειρη νταντά.
Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας.
Δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης για το πώς να είσαι η τέλεια μαμά ή ο τέλειος μπαμπάς. Θα διαπιστώσετε ότι το γονεϊκό σας φίλτρο θα σας υπαγορεύσει πολλές φορές πώς να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση, κι ας μην την είχατε ξανασυναντήσει. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη εμπειρία θα αποκτάτε.
Να θυμάστε ότι όλα τα μωρά κλαίνε.
Όσο κι αν το συνεχές κλάμα του μωρού σας αγχώνει, μην αφήσετε να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας ως γονέα. Παραμείνετε ψύχραιμοι και, αν δείτε ότι η κατάσταση συνεχίζει χωρίς προφανή λόγο, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.
Συνεργαστείτε με τον/τη σύντροφό σας.
Είναι πολύ σημαντικό να εμπλέκονται και οι δύο γονείς ενεργά στη φροντίδα του παιδιού. Έτσι οι δουλειές θα γίνονται ευκολότερα, το μωρό θα δένεται και με τους δύο γονείς του και το ζευγάρι θα βιώσει στο έπακρο το θαύμα του να είσαι γονιός.
Ενταχθείτε σε μια ομάδα με νέους γονείς.
Αυτό θα είναι μια καλή ευκαιρία και να πάρετε χρηστικές πληροφορίες, αλλά και να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ακριβώς φάση με εσάς. Μιλώντας τους θα νιώσετε αυτόματα καλύτερα.
Εξασκείστε την υπομονή σας.
Το πρώτο διάστημα, όλη σας η ζωή θα κινείται γύρω από πάνες, «ανεξήγητα» κλάματα, παιδικά παιχνίδια και νύχτες χωρίς καθόλου ύπνο. Να θυμάστε ότι δεν θα είναι έτσι για πάντα. Όσο το μωρό μεγαλώνει, θα αλλάζει προς το καλύτερο και η καθημερινότητά σας.
Έγκυος για πρώτη φορά; Τι είναι καλό να γνωρίζετε
Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος για μια γυναίκα, καθώς βλέπει ολόκληρη τη ζωή της να αλλάζει.
Και δεν αλλάζει μόνο η καθημερινότητά της – αλλάζει το σώμα της, αλλάζουν οι αντοχές της, ακόμα και οι διαθέσεις της. Τι είναι καλό, λοιπόν, να περιμένει από αυτή την τόσο ευτυχισμένη, αλλά και τόσο ξεχωριστή περίοδο της ζωής της, μία μελλοντική νέα μανούλα;